Οι κατάσκοποι των Βαλκανίων : μυθιστόρημα - Furst, Alan, 1941- (Ξένη λογοτεχνία / Πατάκης, 2010)
Ελλάδα,1940.Οχι η Ελλάδα των ηλιόλουστων διακοπών,αλλά η Ελλάδα του Βορρά,της Μακεδονίας,των Βαλκανίων-και,πιο,συγκεκριμένα,η Θεσσαλονίκη.Σ'αυτό το λιμάνι με την αρχαία ιστορία,τις αποβάθρες και τους οίκους ανοχής,τα σκοτεινά σοκάκια και τα τουρκικά αρχοντικά,έκτυλίσσεται ένα αγωνιώδες πολιτικό δράμα.Στα βόρεια σύνορα, ο ελληνικός στρατός έχει αναχαιτίσει την επίθεση του Μουσολίνι,απωθώντας τις ιταλικές μεραρχιές πίσω στην Αλβανία-κατάγοντας την πρώτη νίκη ενάντια σε μέλος του 'Αξονα,που έχει υποτάξει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.Αλλά ο Αδόλφος Χίτλερ δε θα ανεχτεί τέτοια προσβολή:την άνοιξη θα εισβάλει στα Βαλκάνια,και το μόνο που μπορεί να κάνει ο λαός της Θεσσαλονίκης είναι να παρακολουθεί και να περιμένει. Στο επίκεντρο αυτού του δράματος βρίσκεται ο Κωνσταντίνος-Κώστας-Ζαννής,υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας,επικεφάλης μιας υπηρεσίας που χειρίζεται πολιτικές υποθέσεις "ειδικού" ενδιαφέροντος.Και ενώ επίκειται η εισβολή των Ναζί,αρχίζει ο χορός των κατασκόπων-τουρκικό προξενείο,γερμανικές μυστικές υπηρεσίες,Βρετανοί...Την ίδια στιγμή,τα ερωτικά πάθη φουντώνουν στην πόλη.Ο Ζαννής δεν αποτελεί εξαίρεση -ζει τον έρωτα στην αγκαλιά μιας εκπατρισμένης Αγγλίδας,ιδιοκτήτριας σχολής μπαλέτου,μιας Ελληνίδας με κάπως ιδιαίτερα γούστα και της συζύγου ενός ντόπιου βαθύπλουτου εφοπλιστή... Απο τη Θεσσαλονίκη στο Παρίσι,στο Βερολίνο και πάλι πίσω,οι Κατάσκοποι των Βαλκανίων ελιναι ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα για έναν άντρα που δοκιμάζει τα πάντα και ρισκάρει τα πάντα ορθώνοντας το ανάστημα του στη μεγαλύτερη κτηνωδία που έχει γνωρίσει ο κόσμος.