Η ιστορία ενός νησιού : ο ξεριζωμός - Kemal, Yasar (Θεμέλιο, 1999)
Ο σύγχρονος ανθρωπιστής συγγραφέας, με το πετσί του αργασμένο από τα δεινά του πολέμου, έρχεται να βάλει το παράπονό του για την καταστροφή στα χείλια ενός Τούρκου κι ενός Έλληνα που συναντιούνται στη "διατεταγμένη" ερημιά, με τα φαντάσματα του πολέμου, των γενοκτονιών να κατατρύχουνε τον πρώτο, και την αδικία του αναίτιου ξεριζωμού να φουσκώνει το στήθος του άλλου.