Η φωτογραφία του συνταγματάρχη - Ionesco, Eugene, 1912-1994 (Ροές, 1988)
Ο Ευγένιος Ιονέσκο λατρεύει να γράφει νουβέλες. Χρησιμοποιεί γλώσσα προφανώς κλασσική για να μας δώσει έργα με περιεχόμενο αναμφίβολα λιγότερο κλασσικό. Με τη δηκτική παρωδία του πλησιάζει από την απλή γλωσσική σάτιρα σ' ένα πιο σύνθετο συμβολισμό, αν και κινεί πάντα έναν κόσμο φανταστικό, πλασματικό. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του λεγόμενου "θεάτρου του παραλόγου". Το "Θύμα του Καθήκοντος", "Ο Ρινόκερος", "Ο Πεζός του Αέρα", είναι μερικά από τα διηγήματα που περιέχονται στο βιβλίο αυτό του Ιονέσκο. Ορισμένες από τις νουβέλες αυτές υπήρξαν το σημείο εκκίνησης των τελευταίων του θεατρικών έργων.