Γιουγκοσλαβία : η έκρηξη του εθνικισμού : ο βαλκανικός και ο ευρύτερος περίγυρος - Χατζηπροδρομίδης, Λεωνίδας, 1942- (Παρασκήνιο, 1991)
Το βιβλίο αυτό είναι μια άμεση μαρτυρία για τα γεγονότα που συγκλονίζουν τη γειτονική μας χώρα. Περιγράφει και αναλύει πως οι ομάδες εξουσίας, στη Γιουγκοσλαβία, αξιοποιούν το εθνικό και ιστορικό παρελθόν για να επιβάλλουν τον εθνικισμό σαν υπέρτατη κοινωνική αξία. Γιατί η κατάρρευση του μονοκομματικού συστήματος δεν οδήγησε στον πολιτικό πλουραλισμό αλλά στην επιβολή των εθνικών εξουσιών με όλο τον φανατισμό, το μίσος και την επιστροφή σ" ένα ανιστόρητο παρελθόν. Πώς η οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού συνυπάρχει με τις εθνικιστικές ιδεολογίες. Τα κείμενα του βιβλίου δίνουν με δημοσιογραφική γλώσσα το γκρέμισμα μιας εποχής που συντελείται σήμερα στην Γιουγκοσλαβία και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Γιουγκοσλαβία εμφανίζεται μέσα απ" τις σελίδες αυτού του βιβλίου μ" όλες τις ιδιαίτερες εθνικές, πολιτικές και ιστορικές ιδιομορφίες της.