Νύχτες συσκότισης : μυθιστόρημα - Ilgaz, Rifat (Θεμέλιο, 1992)
Με το μυθιστόρημα Νύχτες συσκότισης, ο Ριφάτ Ιλγκάζ μας δίνει την αγωνία ενός προοδευτικού συγγραφέα που καταζητείται από την Αστυνομία, ύστερα από την απαγόρευση μιας ποιητικής συλλογής του. Ο καταζητούμενος είναι ο ίδιος ο συγγραφέας που το 1944, την εποχή που ο γερμανικός φασισμός απειλούσε με αφανισμό όλη την Ευρώπη, είχε το θάρρος να κυκλοφορήσει στην Πόλη μια ποιητική συλλογή με αντιφασιστικό περιεχόμενο, με αποτέλεσμα η ποιητική συλλογή να απαγορευτεί και ο ποιητής να συλληφθεί.