Η τυφλόμυγα - Hustvedt, Siri (Σύγχρονο μυθιστόρημα, 1997)
Αν ο τίτλος του βιβλίου δεν ήταν "Η Τυφλόμυγα", θα μπορούσε να είναι "Οι περιπέτειες της Άιρις Βίγκαν στη Νέα Υόρκη". Στιγμιότυπα μεγάλης έντασης, τα οποία συνδέει ένας ιδιαίτερα χαλαρός ιστός, συνθέτουν αυτή τη «στοιχειωμένη ιστορία θαυμάτων». Η Άιρις, μια νεαρή κοπέλα που παρακολουθεί μεταπτυχιακά μαθήματα και που αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, προσλαμβάνεται από έναν μυστηριώδη άνδρα και αναλαμβάνει να εκπονεί για λογαριασμό του, λεπτομερέστατες περιγραφές των προσωπικών αντικειμένων μιας δολοφονημένης γυναίκας· το φωτογραφικό πορτραίτο που της αποσπά ένας φίλος της με αμφιλεγόμενη επιρροή, αποκτά μια δική του απειλητική υπόσταση· η εισαγωγή της στο νοσοκομείο ύστερα από μια παρατεταμένη κρίση ημικρανίας, τη φέρνει αντιμέτωπη με μια νευρικά καταρρακωμένη γυναίκα, στο πρόσωπο της οποίας συναντά ίχνη της δικής της θρυμματισμένης ταυτότητας· τέλος, μια ζοφερή ιστορία, στη μετάφραση της οποίας συμμετέχει, εισβάλλει στη ζωή της και την εκτοξεύει στον νυχτερινό «ημίκοσμο» της μητρόπολης -ιδανικό πλαίσιο για το απρόοπτο, το ανεξήγητο, το στοιχειωμένο. Μια Οδύσσεια εκμηδενισμού και αναγέννησης από μια συγγραφέα που καταθέτει ευφυΐα και καλλιτεχνική πρωτοτυπία στην καταγραφή των σκοτεινών περιοχών της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας.