Το πορτραίτο μιας κυρίας - James, Henry, 1843-1916 (Κλασική βιβλιοθήκη, 1997)
Ο Τζέιμς παρέχει γενναιόδωρα στην ηρωίδα του ό,τι της χρειάζεται για να πραγματώσει τις βλέψεις της:ένα ταξίδι στην Αγγλία, επίδοξους μνηστήρες, μια ολόκληρη περιουσία. Εγκλωβίζει το δημιούργημά του σε μια "φυλακή ελευθερίας", για να το κάνει να νιώσει ακόμα πιο ελεύθερο, ουσιαστικά ελεύθερο.