Να φεύγει η σκόνη κι ο καιρός - Κνήτου, Βασιλική, 1971- (Έλληνες λογοτέχνες, 2001)
Ο Γιόρα ζει μόνος από τότε που έχασε τη γυναίκα του, και τα παιδιά του τράβηξαν γι'αλλού να βρουν την τύχη τους. Όμως αφορμή ζητά για να ξεφύγει από τη μοναξιά. Ξεκινάει, λοιπόν, ένα μακρύ ταξίδι με το τρένο, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή στα όνειρα. Ένα ταξίδι απίστευτο, από κείνα που διαρκούνε μια στιγμή ή χίλια χρόνια. Ποιος είναι, αλήθεια, ο Γιόρα; Είναι η φωνή της συνείδησης, η αρχή του ταξιδιού, το ίδιο το ταξίδι; Ας διαλέξουμε ο καθένας, όπως πάντοτε, την εκδοχή που μας ταιριάζει.