Μοχάμετ Άλι : ο τελευταίος Φαραώ της Αιγύπτου : ιστορικό μυθιστόρημα - Sinoue, Gilbert, 1947- (Ψυχογιός, 2004)
Ο Δεκέμβριος του 1800 βρίσκει τον Μοχάμετ Άλι να αγναντεύει τη θάλασσα των παιδικών του χρόνων. Ένα χρόνο αργότερα, ο άντρας από την Καβάλα, ενταγμένος στον οθωμανικό στρατό φτάνει στην αιγυπτιακή γη· και τέσσερα χρόνια μετά, ο ταπεινός καπνέμπορος, ακολουθώντας τα ίχνη του Ναπολέοντα, γίνεται ο τελευταίος φαραώ της Αιγύπτου... Στα πενήντα περίπου χρόνια της βασιλείας του, ο «Ραμσής της σύγχρονης εποχής», Μοχάμετ Άλι, δημιουργεί μιαν απέραντη αυτοκρατορία και κάνει ένα λαό, που στεκόταν επί αιώνες με το κεφάλι σκυμμένο, να αποκτήσει αξιοπρέπεια και αισιοδοξία. Πώς κατάφερε ένας άνθρωπος που δε γνώριζε γραφή και ανάγνωση να κάνει τις βάσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να τρίξουν συθέμελα;