Μια ιστορία για τον Μάυτα : μυθιστόρημα - Vargas Llosa, Mario, 1936- (Συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο, 1997)
Σ' ένα εξαθλιωμένο και σπαρασσόμενο Περού, ο αφηγητής αναπλάθει την ιστορία του ουτοπιστή τροτσκιστή Αλεχάντρο Μάυτα μέσα από τις μαρτυρίες εκείνων που τον γνώρισαν. Μια δημοσιογραφική έρευνα που καταλήγει σ' έναν προβληματισμό γύρω από την επαναστατική ουτοπία, ρίχνοντας φως στις ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής. Μα επίσης -ή πάνω απ' όλα;- ένας στοχασμός γύρω από τη λειτουργία της μυθιστορηματικής γραφής, καθώς και ένα "ξεγύμνωμα" του ίδιου του συγγραφέα μπροστά στη διαδικασία της δημιουργίας.