Μελετώντας τις προκλήσεις της γυναικείας ταυτότητας : αναζητήσεις στη μινωική κοινωνία - Βαρδινογιάννη, Μαριάννα Β. (Λευκώματα / Λιβάνης, 2010)
Το βιβλίο έχει ως θέμα τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών στη Μινωική Κρήτη από το 4000 ως το 2000 π.Χ. και η συγγραφέας προβάλλει ομοιότητες ανάμεσα στις προκλήσεις που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή τότε με τις γυναίκες σε άλλες κοινωνίες αλλά και τις γυναίκες του σήμερα. Μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτει κρυφούς συμβολισμούς για τη μητρότητα και την γυναικεία αλληλεγγύη, παρόλο που οι γυναίκες και τα παιδιά, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, αποτελούσαν για πολλά χρόνια τους «σιωπηλούς» ή τους «αόρατους» ανθρώπους στην προϊστορική εποχή. Το περιεχόμενο του βιβλίου βασίζεται σε έρευνα της κυρίας Βαρδινογιάννη στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών της σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.