Ο κάτης και ο μποντικός - Luciani, Cristiano; Luciani, Cristiano; Κεχαγιόγλου, Γιώργος, 1947- (Παλιότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, 2011)
Ο Κάτης και ο μποντικός είναι ένα σύντομο διασκεδαστικό δημώδες ποίημα της εποχής της Αναγέννησης, με θέμα το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού. Γραμμένο από ανώνυμο, πιθανόν Κρητικό, συγγραφέα, το ποίημα συνεχίζει μια μακρόχρονη λογοτεχνική παράδοση έργων με ζώα από την όψιμη αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, με διασημότερο παράδειγμα τους Μύθους του Αισώπου. Ο ποιητής αφηγείται με σατιρική διάθεση μια παραλλαγή ενός γνωστού (και από τη λαϊκή/δημοτική προφορική παράδοση) μύθου, με διδακτικές προεκτάσεις γύρω από τις σχέσεις δύναμης και αδυναμίας, δόλου και ευπιστίας. Η έκδοση του κειμένου έγινε από τον Cristiano Luciani, ο οποίος διδάσκει νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata, ενώ το πλούσιο Επίμετρο επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κεχαγιόγλου.