Οι καρτ ποστάλ της Πτολεμαΐδας, 1930-1964 - Τσιομπάνος, Ιωάννης Μ. (Άνω & Κάτω Τελεία, 2011)
Το λεύκωμα αποτελεί μία προσπάθεια διάσωσης και προβολής των καρτ-ποστάλ της Πτολεμαΐδας. Σ' αυτό μπορεί κανείς να βρει πλούσιο φωτογραφικό αλλά και ιστορικό ταυτόχρονα υλικό. Χωρίζεται σε τέσσερεις ενότητες, ανάλογες και με τους εκδότες-φωτογράφους (Κων/νος Ροδάκης, Γεώργιος Γιαννόπουλος, Κων/νος Στολίδης και Γεώργιος Τσαμαντάνης), στις οποίες προστίθεται και μία πέμπτη, αυτή των αγνώστων. Όλες οι καρτ-ποστάλ, 40 στο σύνολο, αποτυπώνουν το αστικό τοπίο μιας άλλης Πτολεμαΐδας και συνοδεύονται από επεξηγηματικές λεζάντες. Παρατίθενται στην αρχική τους μορφή αλλά και μεγεθυμένες, επιχρωματισμένες με τα χρώματα που είχαν τα κτίρια εκείνη την εποχή, αναπαριστώντας τον ιστορικό και πολεοδομικό της ιστό.