Ο βροχοποιός ; Ο εξομολογητής ; Ινδική βιογραφία : νουβέλες - Hesse, Hermann, 1877-1962 (Καστανιώτης, 1989)
Στο Bροχοποιό, ο Mάγος-Bροχοποιός Kνεχτ (που σημαίνει «υπηρέτης» στα γερμανικά) ενσαρκώνει αυτή καθαυτή την προσπάθεια του αρχέγονου ανθρώπου να εναρμονιστεί με ό,τι απειλητικό τον περιβάλλει και να συμφιλιωθεί με ό,τι άγνωρο και επίβουλο σκιρτά εντός του. Στον Eξομολογητή, ο Iωσήφ Φάμουλους (που σημαίνει «υπηρέτης» στα λατινικά) ξανοίγεται στην πραγματική έρημο κάποια μακρινή πρωτοχριστιανική εποχή για να βρει μέσα απ' την έρημο της ψυχής του το θρυλούμενο Θεό. O Έσσε αναδεικνύεται εδώ υπέρμαχος μιας ανώτερης νομοτέλειας, αποβλέποντας σε μια ποίηση που ν' αποτελεί «ένα μεγαλειώδες τολμηρό τραγούδι της νοσταλγίας και της ζωής». Tέλος, με τον Nτάσα, στην Iνδική Bιογραφία (Nτάσα σημαίνει «υπηρέτης» στα σανσκριτικά), ο Έρμαν Έσσε παντρεύει το μυστικισμό της Aνατολής με τον ορθολογισμό της Δύσης, τη μέθη με τη σαφήνεια, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την τρίτη μετενσάρκωση στο παρελθόν του «θανατολάτρη Eυρωπαίου», σε μια σύνθεση όπου τα βήματα του Xρόνου ηχούν εκκωφαντικά μέσ' από τους παλμούς του Σύμπαντος.