Η δίκη του Μπελογιάννη (Οι μεγάλες δίκες, 2011)
"Τα δέκα τεύχη της σειράς "Οι μεγάλες δίκες", που εγκαινιάζεται σήμερα, είναι αφιερωμένα σε ισάριθμες δίκες από την ελληνική και παγκόσμια ιστορία που συγκλόνισαν στην εποχή τους. Από τη δίκη του Σωκράτη τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τη δίκη του Μπελογιάννη τον 20ό αιώνα αναλύονται δίκες-ορόσημα για τα δικαστικά χρονικά. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο αναγνωστικό κοινό εκτεταμένα πρακτικά των δικών, το κατηγορητήριο και οι απολογίες των κατηγορουμένων, οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, καθώς και οι ετυμηγορίες. Ειδικοί επιστήμονες αναλύουν και σχολιάζουν το ιστορικό πλαίσιο, τα αίτια και τις συνέπειες. Η ιστορική αφήγηση και τα πρακτικά των δικών συμπληρώνονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό". [...] Το δέκατο και τελευταίο τεύχος ερευνά διεξοδικά τη δίκη του Μπελογιάννη, ένα γεγονός που κατέδειξε την αδυναμία της κεντρώας παρέμβασης να επιδράσει αποφασιστικά στον πραγματικό εκσυγχρονισμό των θεσμών προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης και τους περιορισμούς της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος μετά την Εμφύλιο. Ο Μπελογιάννης δικάστηκε δύο φορές κατά τα έτη 1951-1952 με βάση τους Αναγκαστικούς Νόμους 509 και 375 "Περί κατασκοπείας". Παρά την παγκόσμια κινητοποίηση και συγκίνηση, το δικαστήριο καταδίκασε τον Μπελογιάννη και τρεις ακόμα συντρόφους του ομόφωνα σε θάνατο. Στο τεύχος γίνεται αναφορά στο ιστορικό και νομοθετικό πλαίσιο της δίκης, στα βαθύτερα αίτια και στις συνέπειες στον πολιτικό χώρο, ενώ περιέχεται μαρτυρία από συγκατηγορούμενο του Μπελογιάννη. (από τον πρόλογο του πρώτου βιβλίου της σειράς "Οι Μεγάλες Δίκες" )