Ο Τρελαντώνης - Δέλτα, Πηνελόπη Σ., 1874-1941 (Ελληνική λογοτεχνία / Δαμιανός, 1992)
Στον Τρελαντώνη, που γράφτηκε το 1932, η Πηνελόπη Δέλτα μάς μεταφέρει στις αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας, όταν εκείνη και τα αδέρφια της φιλοξενήθηκαν για τις θερινές τους διακοπές στον Πειραιά, ερχόμενοι από την Αλεξάνδρεια, στο νεοκλασικό σπίτι των θείων τους στην περιοχή της Καστέλας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα. Ο μικρός ήρωας του έργου, ο ατίθασος και σκανταλιάρης Αντώνης δεν είναι άλλος παρά ο μικρότερος αδερφός της Πηνελόπης Δέλτα, ενώ η ίδια αναγνωρίζεται μέσα από το χαρακτήρα της αδερφής του, Πουλουδιάς. Στις σελίδες του μυθιστορήματος συναντάμε μία μικρή κοινωνία παιδιών με αντιπαλότητες, συμμαχίες, διαμάχες και διαφωνίες, καυγάδες και κλάματα. Ένα ζωηρό αγόρι, ο Αντώνης, είναι ο πρωταγωνιστής που μπλέκεται συνεχώς σε δύσκολες καταστάσεις, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι να αγανακτούν, ενώ οι μικροί να τον βλέπουν ως ήρωα. Ο Τρελαντώνης έχει γίνει ο μόνιμος πονοκέφαλος για την πάντοτε αυστηρή θεία του, σκαρφίζεται του κόσμου τις σκανταλιές με συνεργούς τα αδέρφια του, μα διατηρεί πάνω από όλα την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Είναι εξαιρετικά φιλαλήθης, αναλαμβάνει πάντοτε τις ευθύνες του για κάθε αταξία και κερδίζει τελικά τον θαυμασμό μικρών και μεγάλων.