Ο ζητιάνος - Καρκαβίτσας, Ανδρέας, 1865-1922 (Νεοελληνική λογοτεχνία, 1991)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα από τα κλασικά έργα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη. Ο Καρκαβίτσας εδώ γίνεται έμπειρος ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής. Η περιγραφή του κοινωνικού μικρόκοσμου, με τους ανθρώπους και τους χώρους του, ξετυλίγεται σε ένα από τα δυνατότερα μυθιστορήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.