Γιατί αυτοκτόνησε ο Μπενερτζή ; Γράμματα στην Ταράντα-Μπαμπού - Hikmet, Nazim, 1902-1963 (Ξένη λογοτεχνία / Στοχαστής, 1981)
Το έργο του Ναζίμ Χικμέτ, του μεγάλου Τούρκου ποιητή, αγαπήθηκε όσο λίγα. Η προσφορά του στο χώρο της διανόησης είναι ανεκτίμητη, τόσο σε εθνική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Σε όλες τις χώρες του κόσμου δεν σταματούν ακόμη και σήμερα να τυπώνονται πλήθος αποσπασμάτων από τα έργα του, ενώ η διεθνής κριτική "ξαναδιαβάζοντας" τον Χικμέτ νιώθει τον ίδιο θαυμασμό που απαυγάζει η μαγική ακτινοβολία της ποίησης του βάρδου της σύγχρονης τουρκικής ποίησης. Ο αναγνώστης στο βιβλίο αυτό έρχεται σε άμεση γνωριμία με το έργο του Χικμέτ, καθώς η απ' ευθείας δοσμένη από τα τουρκικά μετάφραση του Στέλιου Μαγιόπουλου αποτελεί μιαν αξιόλογη ζωντανή και υπεύθυνη παρουσίαση του έργου του εθνικού ποιητή της Τουρκίας στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.