Πέτερ Καμέντσιντ - Hesse, Hermann, 1877-1962 (Λογοτεχνία ;, 1986)
Γραμμένο στις αρχές του αιώνα, το «Πέτερ Κάμεντσιντ» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Χέρμαν Χέσσε που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Είναι η ανάμνηση μιας ευτυχισμένης ζωής, η ιστορία ενός ανθρώπου που αγαπούσε τη φύση και τα ζώα, μ έναν τρόπο που θυμίζει αρκετά τον Φραγκίσκο της Ασίζης. Ο Χέσσε διηγείται με γλυκύτατη ηρεμία τους έρωτες του Πέτερ Κάμεντσιντ, τις σπουδές του στη Ζυρίχη και τα ταξίδια του στην Ιταλία, σαν να προετοιμάζεται για τα μεγάλα ταξίδια που πρόκειται ν αφηγηθεί στα κατοπινά του βιβλία.