Φιτσκαράλντο : αφήγημα - Herzog, Werner (Θεμέλιο, 1984)
Ικίτος, μια πόλη του Περού στο τέλος του περασμένου αιώνα: ένα σωρό σαπισμένες σανιδοπαράγκες πάνω στις λάσπες, κατοικημένες από ολόγυμνα παιδιά και γουρούνια. Μέσα σ' αυτό το τραγελαφικό σκηνικό της ζούγκλας ονειροπολεί ο Μπράιαν Σουήνυ Φιτστζέραλντ, ο επονομαζόμενος Φιτσκαρράλντο, την δυτικοευρωπαϊκή κουλτούρα - την Μεγάλη Όπερα. Τον διακαίει η σκέψη να φέρει τον Ενρίκο Καρούζο στο Ικίτος, για να κάνει μια μεγάλη τελετουργία στον Βέρντι. Ένα γιγαντιαίο ατμόπλοιο θα χρειαστεί να περάσει πάνω από ένα βουνό για να πάει από το ένα ποτάμι στο άλλο, και μ' αυτόν τον τρόπο να αποφύγει αδιαπέραστους χείμαρρους. Στην άλλη μεριά του βουνού υπάρχει μια απέραντη έκταση με καουτσουκόδεντρα που από την εκμετάλλευσή τους θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το όνειρό του. Με την βοήθεια μιας φυλής Ινδιάνων, που είχε προηγουμένως μαγέψει με την φωνή του Καρούζο, κατορθώνει, κατατσιμπημένος από τα τροπικά κουνούπια, βασανισμένος από την αποπνικτική ζέστη και τις θέρμες, το ακατόρθωτο. Η επιτυχία του όμως εκμηδενίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν οι Ινδιάνοι λύνουν κρυφά το πλοίο και το αφήνουν, ύστερ' απ' όλους τους κόπους που έγιναν, να το πάρει ξανά το ποτάμι, για να κάνουν αυτοί την θυσία τους στον θεό του χείμαρρου. Καταπονημένη και ταλαιπωρημένη επιστρέφει η αποστολή στο Ικίτος. Παρ' όλα αυτά όμως, για τον Φιτσκαρράλντο υπάρχει ένα ευτυχές τέλος. Το όνειρό του μιας παράστασης όπερας στο Ικίτος γίνεται πραγματικότητα.