Γεωργία και αγροτική ανάπτυξη : πρακτικός οδηγός (Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων, 2009)
Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζομένων έχει βελτιωθεί εξαιρετικά. Ωστόσο, οι οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν μείνει αβοήθητες σε αυτό το πλαίσιο, και παρατηρείται μια πολύ έντονη τάση για περαιτέρω διεύρυνση του χάσματος μεταξύ βιομηχανικού και γεωργικού τομέα. Αυτό, κυρίες και κύριοι, αποτελεί αντικειμενική διαπίστωση. Δεν πρόκειται για πολιτική δήλωση. Όμως, από τα ίδια τα γεγονότα οδηγούμαστε όλοι προς μια ορθολογική και κοινωνική γεωργική πολιτική. Τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας δεν αποκλείεται να μας ρωτήσουν μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια — να ρωτήσουν όλους εμάς, τους ηγέτες, τους επιστήμονες, τους πολιτικούς και την Επιτροπή: “Αφού γνωρίζατε ότι όλα αυτά θα συμβούν, τι κάνατε για να τα αντιμετωπίσετε;” Και τι έχουμε πραγματικά κάνει έως σήμερα;