Ντόροθι Πάρκερ - Saint Pern, Dominique de (Βιογραφίες, 1995)
Η Ντόροθι Πάρκερ υπήρξε μία από τις πιο πνευματώσεις γυναίκες του αιώνα μας. Είτε βρισκόταν στη Νέα Υόρκη των τρελών χρόνων είτε στη βιομηχανία των ταινιών του Χόλιγουντ, ήταν πάντα στο προσκήνιο της ζωής. Άσχετα αν τη θυμάται κανείς από τα εκκεντρικά καπέλα, την ακόρεστη πείνα της για τους άντρες ή την ποίησή της που τσάκιζε κόκαλα, η εκπληκτική κυρία Πάρκερ συμμετείχε σε όλες τι περιπέτειες του αμερικανικού ονείρου. Υπήρξε το εύθυμο κορίτσι που σύχναζε στο Αλγκονκέν και ανακάλυψε στην πορεία την ξεκάθαρη γραφή στη δημοσιογραφία στο μυθικό New Yorker. Η τεμπέλα που μ' ένα ποτήρι συνέχεια στο χέρι έγραφε θεατρικά έργα για το Μπροντγουέι, σενάρια για τη Δυτική Ακτή, ένα από τα οποία ήταν το Ένα αστέρι γεννιέται, νουβέλες εμπνευσμένες από την καταστροφική εμπειρία της κοινής ζωής της με τους άντρες. Η επιπόλαιη που πολέμησε το μακαρθισμό από αντίδραση. Η μοναχική γυναίκα που πέρασε όλη τη ζωή της σε ξενοδοχεία και είχε φίλους ανθρώπους σαν τον Χεμινγουέι, τον Σκοτ Φιτζέραλντ, τον Ντάσιελ Χάμετ, τη Λίλιαν Χέλμαν, τον Ρόμπερτ Μπέντσλεϊ.... Η Ντόροθι Πάρκερ υπήρξε μια ελεύθερη γυναίκα, όταν «τρυφερή ήταν η νύχτα». Μια χαμογελαστή απελπισμένη ύπαρξη. Ένα μείγμα Μικρής Σειρήνας και Λαίδης Μάκβεθ. Πέθανε το 1967. σαν επιτύμβιο θα μπορούσε να γραφτεί μια φράση που είχε πει σε ανύποπτο χρόνο, «Συγνώμη για τη σκόνη». Σ' αυτή τη συναρπαστική βιογραφία, η Ντομινίκ ντε Σεν Περν μας οδηγεί στα ίχνη της χαμένης γενιάς, από τη Νέα Υόρκη στο Μπέβερλι Χιλς, στις ακρογιαλιές της Ριβιέρα, στις θεατρικές πρεμιέρες, παντού όπου θα μπορούσε να χορέψει και να γελάσει κανείς, με το δάκρυ έτοιμο αν κυλήσει από τα μάτια. Η Ντομινίκ ντε Σεν Περν είναι δημοσιογράφος. [οπισθόφυλλο]