Ναρκωτικά : εθιστικές ουσίες, κλινικά προβλήματα, αντιμετώπιση - Λιάππας, Γιάννης Α. (Πατάκης, 1992)
Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες η τοξικομανία αντιμετωπιζόταν ως ένα πρόβλημα το οποίο αφορούσε περιορισμένο αριθμό ατόμων. Όμως κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα χρόνων το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ειδικά ανάμεσα στις ομάδες των νέων, με συνέπεια η τοξικομανία να γίνει μία κατάσταση που μπορεί κανείς να συναντήσει σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα παγκοσμίως. Αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού έχει αναπτυχθεί και συνεχώς δοκιμάζεται πλήθος θεραπευτικών τεχνικών και μεθόδων και, παρά τις θεωρητικές διαφωνίες, την εκτεταμένη άγνοια και την πληθώρα των μύθων γύρω από αυτό η διεθνοποίησή του και οι συντονισμένες προσπάθειες τείνουν να επιφέρουν θετικότερα αποτελέσματα. Το πρόβλημα της αυτοεξάρτησης έπαψε να αποτελεί αποκλειστικό αντικείμενο των γιατρών και συνεχώς δίνεται όλο και μεγαλύτερη έμφαση στη σπουδαιότητα των κοινωνικών και πολιτισμικών παραγόντων, οι οποίοι φαίνεται να συμμετέχουν στη δημιουργία, στην εξάπλωση, στη συντήρηση και στην αντιμετώπισή της. Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να δώσει με απλό και κατανοητό τρόπο τους ορισμούς και τις περιγραφές των κυριότερων προβλημάτων της ουσιοεξάρτησης και να παραθέσει τις τρέχουσες επικρατούσες απόψεις γύρω από το θέμα. Περιγράφονται τα χαρακτηριστικά της δράσης των κυριότερων εθιστικών ουσιών, τα συχνότερα και σημαντικότερα από τα προβλήματα που προκαλεί η κατάχρησή τους και αναφέρονται οι γενικές βασικές αρχές της αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών σε κλινικό αλλά και σε γενικότερο επίπεδο. Κύριος στόχος της συγγραφικής αυτής προσπάθειας είναι να δοθεί η ευκαιρία στον αναγνώστη να διαμορφώσει μια σφαιρική άποψη αναφορικά με το θέμα των ναρκωτικών και τις παραμέτρους που το συνιστούν.