Η κρυφή συμμετρία της αγάπης : αναπαράσταση των ανθρώπινων συστημάτων, εμπλοκές και λύσεις : τι κάνει την αγάπη να λειτουργεί στις σχέσεις - Helliger, Bert, 1925- (Νέοι προσανατολισμοί στην αυτογνωσία, 2002)
Η «Κρυφή Συμμετρία της Αγάπης» είναι ένα βιβλίο, που πρέπει να διαβαστεί αργά... και ύστερα να διαβαστεί ξανά και ξανά. Εδώ δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς την εργασία του Μπερτ Χέλλινγκερ, του οποίου η δημιουργική προσέγγιση της παρέμβασης στα συστήματα έχει ήδη αγγίξει τις καρδιές και τις σκέψεις μιας πολύμορφης θεραπευτικής κοινότητας στην Ευρώπη και την Αμερική. Η ζωντανή μίξη περιγραφικού, διηγηματικού και καταγραφικού υλικού, καθώς και η ποιητική εικονοποίηση, έχουν επιστρατευτεί για να περιγράψουν και να παρουσιάσουν αυτό που ο Χέλλινγκερ ονομάζει «Τάξεις της Αγάπης» και το πώς οι αναταραχές σ' αυτές τις τάξεις της αγάπης δημιουργούν μια κληρονομιά, που χρειάζεται να αναγνωριστεί από τις επερχόμενες γενιές. Αυτές όμως οι ενσωματωμένες δυνάμεις στο σύστημα της οικογένειας μπορούν επίσης να επιστρατευτούν για θεραπεία, μόλις αναγνωριστούν, εκτιμηθούν και επανατοποθετηθούν διακριτικά σε διαφορετική κατεύθυνση. Το βασικό εργαλείο του Χέλλινγκερ, για να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να ανακτήσουν την ισορροπία τους, είναι η χρήση συστημικών αναπαραστάσεων. Ο Χελλιννκερ, μαζί με τους συνεκδότες Γκούντχαρντ Βέμπερ και Χάντερ Μπωμόντ, διαφωτίζει το πώς αυτή η μέθοδος μπορεί να εκλεπτυστεί και να επεκταθεί, ώστε να διοχετεύσει την ενέργεια οποιουδήποτε ασχοληθεί μ' αυτήν σε μιαν εντονότερη αίσθηση ευζωίας. Τα πρακτικά από θεραπευτικές διαδικασίες, που περιέχονται σε αυτό το βιβλίο βοηθούν να γίνει αντιληπτή η εξαιρετική προοπτική της αυθεντικής εργασίας με τις συστημικές αναπαρασταάσεις. Ο βαθύς πόνος πολλών από αυτά τα άτομα σαφώς υπερκαλύπτεται από την προοπτική για γαλήνη, που αναφύεται μέσα από τη θεραπευτική εργασία. Η «Κρυφή Συμμετρία της Αγάπης» προσφέρει βαθιές -και πρακτικά αξιοποιήσιμες- αποκαλύψεις πάνω στο τι κάνει την αγάπη να λειτουργήσει στις σχέσεις. Προκλητικό, ναι. Ειλικρινές, ναι. Αντιφατικό, ναι. Γεμάτο ελπίδα-εμφατικά, ναι.