Η ζωή είναι ένα καραβάνσαράϊ : έχει δύο πόρτες μπαίνεις από τη μία, βγαίνεις από την άλλη : μυθιστόρημα - Ozdamar, Sevgi Emine (Οι Ορίζοντες των Βαλκανίων, 1999)
Όπως άλλοτε τα πολυάνθρωπα καραβάνια που ξεκινούσαν με την αυγή, ένα τρένο προχωράει στην τροχιά του ονείρου, του οράματος και της σκληρής πραγματικότητας της Τουρκίας, με οδηγό τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ενός πατέρα. Ένα κορίτσι μεγαλώνει στους εφήμερους καταυλισμούς της διαδρομής. Η Καπαδόκισσα γιαγιά του διαβάζει χωρία απ' το Κοράνι. Εκείνο αφουγκράζεται, παρατηρεί, και με το γοργό ρυθμό μιας κινηματογραφικής ταινίας μάς μεταφέρει εικόνες τοπίου, ιστορίας, ανθρωπογεωγραφίας και υπαρξιακών αναζητήσεων υφασμένες σ' ένα εξαίσιο πανί.