Μίκης Θεοδωράκης : κινηματογραφική αυτοβιογραφία, ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του = Mikis Theodorakis autodiography, documents on his life and work - Σγουράκης, Γιώργος (Αρχείο Κρήτης, 2005)
Η έκδοση «Μίκης Θεοδωράκης - Αυτοβιογραφία», ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του, απαρτίζεται από ένα δίγλωσσο (ελληνικά & αγγλικά) βιβλίο- λεύκωμα και μια συλλεκτική κινηματογραφική έκδοση ντοκουμέντων σε 2 DVD. Για πρώτη φορά δημιουργείται μια κινηματογραφική βιογραφία αυτού του μεγέθους τόσο σε διάρκεια όσο και σε περιεχόμενο. Το κινηματογραφικό ντοκουμέντο «Μίκης Θεοδωράκης αυτοβιογραφία» αποτέλεσε τη βάση της παρούσας έκδοσης. Πρόκειται για την πολύχρονη κινηματογραφική καταγραφή της ζωής και του έργου του από τους Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη, από το 1983 έως το 2005 και η ολοκληρωμένη μορφή της ταινίας ενσωματώθηκε στο λεύκωμα σε δυο ψηφιακούς δίσκους (DVD) διάρκειας 4 ωρών και 49 λεπτών, μαζί με τα extras διάρκειας 22 λεπτών Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται κυρίως από το «αρχείο Οικογένειας Θεοδωράκη», το προσωπικό φωτογραφικό «αρχείο Μίκη Θεοδωράκη», από αρχεία φωτορεπόρτερς και από το «αρχείο Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη». Οι αφίσες των συναυλιών στον κόσμο προέρχονται από το «αρχείο Πέτρου Πανδή» Ντοκουμέντα: χειρόγραφα, πρώτες παρτιτούρες, αυτόγραφα, σχέδια, σκίτσα, αφίσες και σημειώματα του Μίκη Θεοδωράκη. Τα ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη προέρχονται από τη «Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - Λίλιαν Βουδούρη», όπου ο συνθέτης δώρισε ολόκληρο το προσωπικό του αρχείο, το οποίο συνίσταται από πολυμορφικό υλικό και καλύπτει την πενηντάχρονη καριέρα του μουσικού και του πολιτικού Θεοδωράκη. Το λεύκωμα χωρίζεται σε 60 κεφάλαια και «Χρονολόγιο» Το Χρονολόγιο είναι η πλήρης καταγραφή της ζωής και του έργου του με όλα τα παράλληλα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, χρόνο - χρόνο από τη γέννησή του το 1925, μέχρι το 2003. Θεματικά οι ενότητες περιλαμβάνουν: (α) Η ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, (β) Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, (γ) Ελληνική ιστορία, (δ) Ελληνική πνευματική ζωή, (ε) Παγκόσμια ιστορία και (ζ) Παγκόσμια πνευματική ζωή. Σε δύο DVD το κινηματογραφικό ντοκουμέντο «Μίκης Θεοδωράκης - αυτοβιογραφία» Τα DVD περιλαμβάνουν την αυτοβιογραφική εξιστόρηση του συνθέτη: (α) Δίσκος / Disc 1 (ρίζες - οικογένεια - εφηβεία - μουσικό τοπίο - εξορίες Ικαρία, Μακρόνησος κ.λπ., έως και τη δικτατορία). (β) Δίσκος / Disc 2 (σύλληψη στη δικτατορία, Ασφάλεια Μπουμπουλίνας, φυλακές Ωρωπού, φυλακές Αβέρωφ, Βραχάτι, Ζάτουνα κ.ά.). Τα DVD περιέχουν ελληνικά και αγγλικά: (α) Ταινία/Movie, (β) Σκηνές/Scenes και (γ) Extras.