Μουσική από τα Δωδεκάνησα - Λιάβας, Λάμπρος (Μουσικός χάρτης του ελληνισμού, 2007)
Η παρούσα έκδοση προτείνει ένα μικρό μουσικό οδοιπορικό, με στόχο να "ψυχανεμιστεί" ο ακροατής τον πλούτο, την ποικιλία, τη δύναμη και τη γοητεία αυτών των παραδόσεων -κίνητρο για περαιτέρω γνωριμία και εμβάθυνση, καθώς και έκκληση για διάσωση και διάδοση του ήθους και των αξιών που αντιπροσωπεύουν. Στην επιλογή του υλικού έγινε προσπάθεια να περιληφθούν ηχογραφήσεις που καλύπτουν τον κύκλο της ζωής (νανουρίσματα, του γάμου, μοιρολόγια), τον κύκλο του χρόνου (κάλαντα διάφορων περιόδων, αποκριάτικα, πασχαλινά κ.ά), αφηγηματικά τραγούδια (ακριτικά και παραλογές), σκοποί για αυτοσχέδια δίστιχα (μαντινάδες) αλλά και οργανικά κομμάτια ενδεικτικά για όλα τα λαϊκά όργανα και τις ιδιαίτερες τεχνικές παιξίματος που συναντάμε στα Δωδεκάνησα. [...] Πρόκειται για νέα έκδοση με αναθεωρημένο κείμενο, ανανεωμένο εικαστικό υλικό και DVD, που εντάσσεται στο εκδοτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος της Βουλής με τίτλο "Μουσικός χάρτης του Ελληνισμού".Το λεύκωμα αυτό, που επιμελήθηκε ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, εκδόθηκε στο πλαίσιο της επετείου των 50 χρόνων από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στο ελληνικό κράτος (1947). Θέμα του είναι η ιστορική και μουσικολογική διερεύνηση της δημοτικής μουσικής παράδοσης της Δωδεκανήσου, καθώς και η κατάδειξη της διαχρονικής παρουσίας και της ιστορικής και πολιτισμικής συνέχειας του ελληνισμού στο δωδεκανησιακό χώρο. Στο λεύκωμα καταγράφονται χαρακτηριστικά τραγούδια από τα νησιά της Δωδεκανήσου, τα οποία και ηχογραφούνται στους τρεις ψηφιακούς δίσκους (cd) που συνοδεύουν την έκδοση. Το λεύκωμα πλαισιώνεται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό και εμπεριστατωμένα σημειώματα που φωτίζουν καίριες όψεις του λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου. Το DVD κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τη Βουλή των Ελλήνων το 1997 σε βιντεοκασέτα.