Μουσική από το Βορειοανατολικό Αιγαίο - Σουλακέλλης, Θεοφάνης Α. (Μουσικός χάρτης του ελληνσιμού, 2009)
Ο τρίτος τόμος της σειράς "Μουσικός Χάρτης του Ελληνισμού" είναι αφιερωμένος στη Μουσική από το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Στο λεύκωμα παρουσιάζεται η πορεία των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου ανά τους αιώνες, σαν μια μουσική γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Στο χώρο αυτό, ήδη από την αρχαιότητα, συναντώνται ποικίλες μουσικές παραδόσεις σε αρμονική συνύπαρξη. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι μικρές κοινωνίες των νησιών κατόρθωσαν με θαυμαστό τρόπο να διατηρήσουν τη μουσική τους γλώσσα, αντιμετωπίζοντας με φαντασία και έμπνευση το καινούριο, αλλά και διαφυλάσσοντας με σεβασμό το πατροπαράδοτο. Στους τέσσερις ψηφιακούς δίσκους (CDs) που συνοδεύουν την έκδοση καταγράφονται τραγούδια των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, αργά και γοργά με ποικίλη θεματολογία (κύκλος της ζωής, κύκλος του χρόνου και άλλα), τραγούδια εγχώρια αλλά και επείσακτα που έγιναν κτήμα των νησιωτών. Ευχαριστούμε θερμά τόσο τους συγγραφείς και το Κέντρο Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών, όσο και τις υπηρεσίες του Ιδρύματος για την επιμελημένη αυτή έκδοση.