Όλος ο κόσμος μια σκηνή : η εποχή του Σαίξπηρ - Kermode, Frank, 1919-2010 (Θεατρική Βιβλιοθήκη : Κληροδότημα Αλέξη Μινωτή εις μνήνην Κατίνας Παξινού, 2011)
Σε ποιες ειδικές συνθήκες δημιούργησε τα έργα του ο Σαίξπηρ; Σε ποιο περιβάλλον έγραφε, και πώς επηρεαζόταν από αυτό; Σε τι καιρούς έζησε; Τέτοια θέματα επιχειρεί να φωτίσει ο Φρανκ Κέρμοντ, εξηγώντας πώς η ιστορία και η παράδοση της ελισαβετιανής περιόδου εξέθρεψαν και ανέδειξαν, δίπλα σε άλλους αξιόλογους δημιουργούς, τον Σαίξπηρ και τα έργα του. Από την περιγραφή των περιστάσεων που γέννησαν τα σαιξπηρικά έργα αναδύεται εντέλει μια ζωντανή εικόνα της Αγγλίας την εποχή της ακμής της: θρησκευτικές έριδες, δυναστικά προβλήματα, Αυλή και ευγενείς, λαός και εξουσία, κοινωνικός περίγυρος, η αυγή του καπιταλισμού και, κυρίως, η άνθηση των τεχνών, με πρώτη τη θεατρική τέχνη. Ο γοητευτικός κόσμος του θεάτρου προβάλλεται κι αυτός ολοκάθαρα: η σχέση του με την πολιτική, οι θίασοι και οι προστάτες τους, οι ηθοποιοί και οι θεατρικοί συγγραφείς, τα θέατρα και το κοινό τους. Δίπλα σ' αυτόν τον απροσδόκητο για την έκταση του βιβλίου πραγματολογικό πλούτο, η καίρια φιλολογική ανάλυση όλων των σαιξπηρικών θεατρικών έργων και ποιημάτων προσφέρει στον αναγνώστη, μαζί με τις ευπρόσδεκτες γνώσεις, γνήσια λογοτεχνική απόλαυση. Ο Σαίξπηρ έζησε σε καιρούς μεγάλων αλλαγών και πολλών κινδύνων. Η εποχή του, που συμπίπτει με τον χρυσό αιώνα του αγγλικού θεάτρου, γνώρισε απειράριθμα και ποικίλα ποιητικά επιτεύγματα, όσα καμία άλλη εποχή στην ιστορία της αγγλόφωνης ποίησης. Ο θίασός του ήταν ο λαμπρότερος απ όλους τους θιάσους και ο ίδιος ο Σαίξπηρ ήταν ο λαμπρότερος απ' όλους τους ποιητές της εποχής του.