Ποιήματα και πεζά - Καρυωτάκης, Κώστας Γ., 1896-1928 (Πατάκη, 2010)
Έχοντας δημοσιεύσει μόλις τρεις ποιητικές συλλογές πριν θέσει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του, ο Κώστας Καρυωτάκης (1896-1928) υπήρξε εξακολουθητικά παρών στη νεοελληνική ποίηση, συντροφεύοντας γενιές αναγνωστών μέχρι τις μέρες μας και επιβιώνοντας με ποικίλους τρόπους στις συνειδήσεις μεταγενέστερων ποιητών. Στην παρούσα έκδοση περιέχονται όλα τα ποιήματα των τριών συλλογών του Καρυωτάκη, μαζί με τις μεταφράσεις που πρόσθεσε ο ποιητής στις δύο τελευταίες συλλογές, οι οποίες, φωτίζοντας έμμεσα την ποιητική του, αποτελούν οργανικό τμήμα του έργου του. Περιέχονται επίσης τα τρία ποιήματα που έγραψε ο Καρυωτάκης τους τελευταίους μήνες της ζωής του, καθώς και τα πεζά του, εκ των οποίων ένα μόνο είχε δημοσιεύσει ο ποιητής όσο ζούσε. Εισαγωγή, σχόλια: Δημήτρης Ελευθεράκης.