Στης Βουλής τα πέριξ : το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ο Εθνικός Κήπος - Σταθακόπουλος, Γιώργος (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων Για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, 2009)
Εθνικός Κήπος -αρχικά βασιλικός- σχεδιάστηκε εξαρχής ως φυσική προέκταση και απαραίτητο συμπλήρωμα των παλαιών Ανακτόρων, κατά το πρότυπο ανάλογων κήπων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Σταδιακά, δημιουργήθηκε ένας πυκνοφυτεμένος και ελεύθερα διαμορφωμένος κήπος μεσογειακού τύπου, μοναδικός στη νότια Ευρώπη ως προς την τριπλή λειτουργία του: κήπος των Ανακτόρων, δημόσιο πάρκο και βοτανικός κήπος. Στις σελίδες του παρόντος οδηγού παρατίθενται τα δεδομένα που καθιστούν τον Εθνικό Κήπο κόσμημα για την πρωτεύουσα, τόσο από ιστορική, όσο και από περιβαλλοντική άποψη. Ένα δεύτερο, πολύτιμο συμπλήρωμα του κτηρίου της Βουλής, με έντονη συμβολική διάσταση, είναι ασφαλώς και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Όταν υιοθετήθηκε και μπήκε σε εφαρμογή η ιδέα της κατασκευής ενός τέτοιου μνημείου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος είχε ήδη ορίσει τα παλαιά Ανάκτορα ως κτήριο του Κοινοβουλίου, παρενέβη καταλυτικά προκειμένου το μνημείο να αναγερθεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Έτσι, καθώς το μνημείο ακουμπά στα θεμέλια του Κοινοβουλίου, συνδέονται στο διηνεκές οι έννοιες του άγνωστου στρατιώτη και του πολίτη. Η έκθεση αυτή, ως προέκταση της παράλληλης έκθεσης με τίτλο "Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων", όπως και ο παρών οδηγός, θέλουν να συστήσουν εκ νέου στον πολίτη τους χώρους που περιβάλλουν το Κοινοβούλιο, να τον εξοικειώσουν με αποφάσεις-ορόσημο κατά την πορεία του πολιτικού μας βίου και να του προσφέρουν τη χαρά να απολαύσει "της Βουλής τα πέριξ" ως τόπο "αναψυχής" αλλά και παιδείας. Ευχαριστώ θερμά τους επιστήμονες που σχεδίασαν την έκθεση και τους καλλιτεχνικούς επιμελητές της, καθώς και τα στελέχη του Ιδρύματος της Βουλής, που έφεραν σε πέρας με απόλυτη επιτυχία αυτό το εγχείρημα.