Ενδοοικογενειακή βία : ειδικότερα η έννοια της οικογένειας και η διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης - Στεφαννίδου, Ανδρομέδα Ε. (Νομική Βιβλιοθήκη, 2010)
Με την παρούσα εργασία επιδιώκεται η προσέγγιση των όρων της "οικογένειας" και της "ποινικής διαμεσολάβησης" που αναφέρονται στις οικείες διατάξεις του νόμου 3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας. Με το άρθρο 1 του νόμου οριοθετείται η έννοια της οικογένειας κατά τρόπο που να δίνεται σε αυτήν μία διάσταση διαφορετική από την παραδοσιακή της μορφή, αλλά και από τη νομική που αναπτύσσεται στο Οικογενειακό Δίκαιο. Ο δικαιολογητικός λόγος των οικείων ρυθμίσεων δεν είναι η τροποποίηση του Οικογενειακού Δικαίου, αλλά η ανάγκη προστασίας των ευάλωτων προσώπων, μελών της οικογένειας από τη μεριά του Ποινικού Δικαίου. Η βούληση δηλαδή του νομοθέτη κατατείνει στην προστασία συγκεκριμένων προσώπων και όχι στη διεύρυνση της οικογένειας. (. . .)