Μια τέλεια μέρα : μυθιστόρημα - Mazzucco, Melania G., 1966- (Μοντέρνοι Καιροί, 2009)
Ρώμη, μια νύχτα του Μαΐου. Η αστυνομία εισβάλλει σε ένα διαμέρισμα της βία Κάρλο Αλμπέρτο έπειτα από καταγγελία των γειτόνων για πυροβολισμούς και εκκλήσεις για βοήθεια. Πρόκειται για λάθος ή μήπως έχει διαπραχθεί κάποιο έγκλημα; Οι δείκτες του ρολογιού γυρίζουν είκοσι τέσσερις ώρες πίσω-μία ολόκληρη μέρα που δε μοιάζει διαφορετική από πολλές άλλες. Η Καμίλα γίνεται επτά ετών, ο Τζέρο ρίχνει την πρώτη του βόμβα, η Έμα χάνει τη δουλειά της, ο Έλιο διαβάζει λαθεμένη ομιλία στους ψηφοφόρους του, η Βαλεντίνα κάνει πίρσινγκ στον αφαλό της, η Μάγια βρίσκει το σπίτι των ονείρων της, ο Κέβιν μια αναπάντεχη νύφη, ο Σάσα γιορτάζει την επέτειο των δέκα χρόνων με τον εραστή του, ο Αντόνιο συναντά για τελευταία φορά τη σύζυγό του και κάποιος γεμίζει με επτά συν μία σφαίρες το πιστόλι του. Πρωταγωνιστούν όλοι στην πιο απροσδόκητη παράσταση, με σκηνικό την Αιώνια Πόλη. Μια τέλεια μέρα, όμως, είναι πάνω απ΄ όλα η ανατομία μιας οικογένειας: κορίτσια κι αγόρια, άντρες και γυναίκες, γονείς, γιοι και κόρες σκηνές από ένα γάμο στις οποίες όλοι εμείς, στο καλό και στο κακό, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους εαυτούς μας.