Η Συνθήκη της Λισσαβώνας : παρουσίαση, ανάλυση, αξιολόγηση - Ιωακειμίδης, Παναγιώτης Κ. (Βιβλιοθήκη ευρωπαϊκών θεμάτων, 2008)
Η σύντομη αυτή μελέτη επιχειρεί να παρουσιάσει, αναλύσει και αξιολογήσει τη Συνθήκη της Λισσαβώνας που, αρχικά με την ονομασία «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη», προέκυψε από το αποτυχημένο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η Συνθήκη της Λισσαβώνας ως «τροποποιητική Συνθήκη» των υφιστάμενων Συνθηκών είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και δυσανάγνωστο κείμενο, διατυπωμένο σε τεχνοκρατική γλώσσα, που συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό Πρωτοκόλλων και Δηλώσεων. Η κατανόησή της επομένως είναι εξαιρετικά δύσκολη από τον ενδιαφερόμενο πολίτη. Στόχος κυρίως του βιβλίου αυτού είναι να καταστήσει κατανοητή τη νέα Συνθήκη και τις ρυθμίσεις της, και ταυτόχρονα να τις αξιολογήσει με αναφορά στις γενικότερες τάσεις που αναπτύσσονται για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.