Ο θρύλος του βασιλιά Αρθούρου - Baldi, Marco; Αδαμάκη, Εύα (Κλασική λογοτεχνία / Καθημερινή, 2009)
Ο δεύτερος, μετά τον Ρομπέν των Δασών, σημαντικότερος λαϊκός θρύλος της μεσαιωνικής Αγγλίας, στον οποίο συνυφαίνονται οι μύθοι και η ιστορική πραγματικότητα. Κεντρικά πρόσωπά του είναι ο βασιλιάς Αρθούρος και οι Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, ο μάγος Μέρλιν και η επίσης μάγισσα αδελφή του Αρθούρου Μοργκάνα, η Γκουίνεβιρ και ο Λάνσελοτ. Κεντρικά στοιχεία του είναι το Εξκάλιμπερ, το ανίκητο σπαθί, το Άγιο Δισκοπότηρο και η αναζήτησή του, και το κάστρο του Κάμελοτ, ο τόπος κατοικίας του Αρθούρου. Γύρω από αυτά, ξεδιπλώνεται μια συναρπαστική ιστορία με γενναίους ιππότες και ιερούς σκοπούς, απόκοσμα στοιχεία του δάσους και νεράιδες, πολεμικές αναμετρήσεις και έρωτες, που συγκινεί και γοητεύει αιώνες ολόκληρους.