Φανοί πορείας - Μέρτζος, Νίκος Ι., 1936- (University Studio Press, 2009)
Oι "Φανοί Πορείας" είναι μικρά καντήλια, δω κι εκεί, στα ερημικά εικονοστάσια των ελληνικών δρόμων, όπου τούτο το ταπεινό πόνημα επιχειρεί να κομίσει λίγο λάδι. Σποραδικά σημαντικοί Έλληνες και γεγονότα ξαναφωτίζουν μονοπάτια μα και σταυροδρόμια στην πορεία του ελληνισμού και δείχνουν, έως έναν βαθμό, την προοπτική της σημερινής Ελλάδος. Έτσι ο αναγνώστης μπορεί ίσως να θέσει κάποια νέα ερωτήματα, να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες και να επανεξετάσει υπό άλλην οπτική τόσο τη διαδρομή όσο και τις αφανείς δυνατότητες μα και αυταπάτες της σύγχρονης Πατρίδας μας στην οποία τώρα επιβάλλονται άλλα πρότυπα, διαφορετικές προτεραιότητες και προ πάντων φοβικά σύνδρομα ανάξια των Ελλήνων.