Made in Greece : το ελληνικό αυτοκίνητο, όχημα και αεροσκάφος - Σκαρτσής, Λάμπρος Σ., 1964- (Typorama : Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, 2003)
Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί έντονα το λαό μας από άλλους ανεπτυγμένους λαούς, είναι η θεώρηση που έχει για τα πραγματικά επιτεύγματα της σύγχρονης ιστορίας του· αυτά που καθόρισαν το γενικότερο σημερινό επίπεδό του. Για βασικά μέρη της αναπτυξιακής μας πορείας -τεκμήρια της πραγματικής μας υπόστασης- υπάρχει πλήρης άγνοια και απώλεια μνήμης, σε έντονη αντίθεση με τη λεπτομερή καταγραφή, διάσωση και προβολή σε άλλες χώρες. Ο τομέας της βιομηχανικής και τεχνολογικής ιστορίας της Ελλάδας, ιδίως των κλάδων που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε στο βιβλίο αυτό (σχημάτων και αεροσκαφών), χαρακτηρίζεται από ελάχιστη ιστορική έρευνα και διάσωση. Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι όταν και το τελευταίο σκουριασμένο τρίκυκλο φορτηγό, αγροτικό όχημα, ή άλλο ζωντανό τεκμήριο καταστραφεί, θα είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ ένα ολόκληρο κεφάλαιο της ιστορικής πραγματικότητας του λαού μας. Το βιβλίο αποτελεί μια προσπάθεια διάσωσης του κεφαλαίου αυτού. Τοποθετεί την ιστορία των κατασκευαστών οχημάτων και αεροσκαφών μέσα στο γενικότερο αναπτυξιακό πλαίσιο και επίπεδο της χώρας, την κουλτούρα και ζωή της αντίστοιχης εποχής. Παραθέτει διαφημίσεις και δημοσιεύματα εφημερίδων, και κρατάει μία ισορροπία μεταξύ φωτογραφικής παρουσίασης και απαραίτητων τεχνικών στοιχείων. Προσπαθεί έτσι να συνεισφέρει σε μία νέα αντικειμενική θεώρηση επιτευγμάτων και δεδομένων για το ποιοί πραγματικά είμαστε σε κάθε περίοδο της ιστορίας μας.