Ο κήπος πίσω από τον pαράδεισο - Bektas, Habib, 1951- (Ωκεανίδα, 2000)
Η Οικιού, αφήνοντας πίσω τα ερείπια του διαλυμένου γάμου της, έχει εγκατασταθεί κάπου στα νότια παράλια της Τουρκίας για να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή. Κοντά της βρίσκει καταφύγιο ο Τσακίρ, ένας μικρός Κούρδος, που έφτασε εκεί όταν αναγκάστηκε, μαζί με την οικογένειά του, να εγκαταλείψει την πατρίδα του. Η αγάπη της Οικιού για το φτωχό, αμόρφωτο χωριατόπαιδο γεμίζει το κενό που της αφήνουν οι χαμένες αγάπες και το ερωτικό πάθος της για έναν άντρα. Με το μάτι, τη γλώσσα αλλά και την ευαισθησία του παιδιού, ο Τούρκος συγγραφέας Χαμπίπ Μπεκτάς μάς διηγείται την ανεπανάληπτη αγάπη και στοργή που συνδέουν αυτούς τους τόσο διαφορετικούς ανθρώπους κι αγγίζει το δράμα των ανθρώπων που ζουν ανήμποροι στο περιθώριο.