Ποντιακός ελληνισμός : από τη γενοκτονία και το σταλινισμό στην περεστρόικα - Αγτζίδης, Βλάσης, 1956- (Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη, 1991)
Παρουσιάζεται συνολικά, για πρώτη φορά, η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού στο μικρασιατικό Πόντο, στην Ελλάδα και στην ΕΣΣΔ. Εκτός από την ιστορική παρουσία, σημαντικό μέρος του βιβλίου αφορά τη γενοκτονία που πραγματοποίησε ο τουρκικός εθνικισμός (1914-1923, οι σταλινικές διώξεις στην πρώην Σοβιετική Ένωση από το 1937 και το προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα.