Η μάχη του Μαραθώνα : 2.500 χρόνια από τη σύγκρουση δύο μεγάλων πολιτισμών - Πίνη, Εύη (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού : Ερευνητές, 2010)
"Ήθελα να μιλήσω στον εγγονό μου για τον Μαραθώνα, να του αφηγηθώ τη μάχη που σφράγισε τη ζωή μου και τη ζωή της πόλης μας, αλλά είναι μικρός, μόλις τεσσάρων, και δε θα καταλάβει. Γι' αυτό σκέφτηκα να τα γράψω για να τα διαβάσει σαν θα μεγαλώσει. Θα βρεθούν και άλλοι ίσως να γράψουν για τη μάχη, αλλά εγώ θα τα γράψω όπως τα έζησα..." Ο Αρίσταρχος, ένας γέροντας Αθηναίος, ξετυλίγει τις αναμνήσεις του από τη μάχη του Μαραθώνα, που υπήρξε ορόσημο στην ιστορία της Αθήνας. Μαζί του οι αναγνώστες παρακολουθούν όλα τα γεγονότα που οδήγησαν σε σύγκρουση τους Αθηναίους με τους Πέρσες, και ζουν λεπτό προς λεπτό τη μεγάλη μάχη στην "πεδιάδα με τα μάραθα". Η μάχη του Μαραθώνα, το 490 π.Χ., ήταν η πρώτη από μια σειρά μεγάλων μαχών που έδωσαν οι ελληνικές πόλεις ενάντια στα στρατεύματα της Περσικής Αυτοκρατορίας. Για τους Αθηναίους, που αντιμετώπισαν σχεδόν μόνοι τους Πέρσες εισβολείς, χωρίς ουσιαστική βοήθεια από τις άλλες ελληνικές πόλεις, αυτή η μάχη αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία τους. Για πρώτη φορά αντιμετώπιζαν έναν τόσο σοβαρό αντίπαλο και το χρέος τους ήταν βαρύ. Όφειλαν να υπερασπιστούν τη γη τους και την ελευθερία τους, αλλά και να εμποδίσουν τους Πέρσες να κυριαρχήσουν στον ελλαδικό χώρο. Η μεγάλη νίκη τους ενάντια σε έναν εχθρό που έως τότε είχε τη φήμη του ανίκητου, τους γέμισε αυτοπεποίθηση και περηφάνια, και τους ανέδειξε σε μεγάλη δύναμη ανάμεσα στις άλλες ελληνικές πόλεις.