Οικογενειακί καλειδοσκόπιο - Minuchin, Salvador (Ο άνθρωπος και ο κόσμος του, 2007)
Με το βιβλίο Οικογενειακό Καλειδοσκόπιο του Σαλβαδόρ Μινούτσιν, οι εκδόσεις Ερευνητές εγκαινιάζουν την εκδοτική συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Ο Μινούτσιν μελετά το φαινόμενο της οικογενειακής βίας και προσπαθεί να φωτίσει μερικές από τις πτυχές της οικογενειακής θεραπείας. Επανεξετάζει τα ζητήματα που τον οδήγησαν πριν από αρκετές δεκαετίες στην οικογενειακή θεραπεία και κυρίως την ενασχόλησή του με οικογένειες που είχαν παιδιά με παραβατική συμπεριφορά. Το βιβλίο χωρίζεται σε ενότητες, οι οποίες περιέχουν ένα συνδυασμό υποθέσεων, διαλόγων, συζητήσεων παραμυθιών και θεατρικών έργων. Στα 10 κεφάλαια του βιβλίου ο Σαλβαδόρ Μινούτσιν εστιάζει στην ενδοοικογενειακή βία, ως έκφραση των ανταγωνιστικών σχέσεων που εντείνονται στα υπερσυστήματα και αναπαράγονται στις οικογενειακές σχέσεις. Εστιάζει στις νέες μορφές οικογένειας που δημιουργούνται μετά το διαζύγιο και στις σχέσεις των εμπλεκόμενων μερών. Μελετάει τις συμπεριφορές σε μια νέα οικογένεια που έχει δημιουργηθεί μετά από διαζύγιο. Ο Μινούτσιν, σε έρευνα που διεξήχθη το 2007 σε δείγμα 2600 ψυχολόγων-θεραπευτών, αναδείχθηκε ανάμεσα στους 10 σημαντικότερους θεραπευτές όλων των εποχών.