Μικροί ντεντέκτιβ - Σφαέλλου-Βενιζέλου, Καλλιόπη Α., 1912-2001 (Γαλάζιο δελφίνι, 2001)
Τρία παιδιά όλο ζωντάνια, ο Θόδωρος, ο Μίμης και η αδερφή του η Ελενίτσα, περνούν ξένοιαστα τις διακοπές τους στην Ανάβυσσο. Μια μέρα, όμως, καθώς κάνουν ποδήλατο σ'' ένα χερσότοπο, κάτι τα παραξενεύει. Δυο χωρικοί σκάβουν πιο κει, δίχως λόγο, ένα μακρόστενο λάκο. Πλησιάζουν να δουν γιατί, μα οι χωρικοί τα διώχνουν με άγριο τρόπο. Η αλλόκοτη τούτη συμπεριφορά, μα κι άλλα περίεργα που συμβαίνουν τις επόμενες μέρες, βάζουν τα παιδιά σε υποψία. Και καθώς διψούν για δράση και περιπέτειες, αποφασίζουν να ξεδιαλύνουν μόνα τους το μυστήριο. Αρχίζει έτσι μια παράξενη αλλά και πολύ επικίνδυνη περιπέτεια, που φέρνει τους μικρούς ντετέκτιβ σε φοβερά δύσκολη θέση. Το θάρρος και η εξυπνάδα τους όμως τελικά τους γλιτώνει. Και χάρη σ'' αυτούς αποκαλύπτεται μια ολόκληρη σπείρα αρχαιοκάπηλων.