Δολοφονίες στη σκιά του ζωδιακού κύκλου : ο πίθηκος και ο τίγρης : δύο κινέζικες αστυνομικές ιστορίες - Van Gulik, Robert, 1910-1967 (Θεμέλιο, 1992)
Οι «Δολοφονίες στη σκιά του ζωδιακού κύκλου» περιλαμβάνουν δύο ιστορίες του Δικαστή Τι· η καθεμιά τους περιγράφει ένα μυστηριώδες έγκλημα, που διαλεύκανε ο γενειοφόρος ντετέκτιβ της αρχαίας Κίνας σε διαφορετικές φάσεις της μακράς του σταδιοδρομίας και κάτω από εντελώς διαφορετικές περιστάσεις. (...) Ο συνδυασμός του Πιθήκου και του Τίγρη δεν είναι εντελώς συμπτωματικός· στην κινέζικη αστρολογία αυτά τα δύο ζώδια αντικρίζονται ανάμεσα στον ζωδιακό κύκλο. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί αυτή την αντιπαράθεση ως τον σκελετό δύο αντιτιθέμενων ψυχολογικών αινιγμάτων, που το καθένα είναι ορθό και ακριβές στη λογική της επινόησής του.