Ο ναυτικός που αρνήθηκε τη θάλασσα - Mishima, Yukio, 1925-1970 (Σύγχρονη λογοτεχνία / Ζαχαρόπουλος ;)
Μετά από πέντε μοναχικά χρόνια χηρείας η Φουσάκο συνδέεται ερωτικά με τον κυριευμένο από οράματα δόξας υποπλοίαρχο Ρουάγ και η σχέση αυτή ταράζει βαθιά το δεκατριάχρονο γιο της Νομπόρου, που εσωστρεφής, εγωκεντρικός και πρόωρα ωριμασμένος, είναι μέλος μιας ομάδας παιδιών με σκοτεινές και αλλόκοτες ιδέες για τον κόσμο και την αξία της ανθρώπινης ζωής. Όταν οι δυο εραστές αποφασίζουν να νομιμοποιήσουν το δεσμό τους και να παντρευτούν, ο Νομπόρου, πιστεύοντας πως ο γάμος αυτός δεν πρέπει να γίνει, καταφεύγει στους φίλους τους και ζητά τη βοήθειά τους για την ματαίωσή του.