Δολοφόνοι και χρυσάφι : μια κινέζικη αστυνομική ιστορία βασισμένη σε αυθεντικές υποθέσεις της αρχαίας Κίνας - Van Gulik, Robert, 1910-1967 (Θεμέλιο, 1993)
Το "Δολοφόνοι και χρυσάφι" μας μεταφέρει στην αρχή της καριέρας του Δικαστή Τί, όταν ο τριαντάχρονος Σέρλοκ Χόλμς της Αρχαίας Κίνας διορίζεται στο πρώτο του πόστο, ως Επίτροπος του Πένγκ-λάι, το 663μ.Χ. Το Πένγκ-λάι, ένα μικρό λιμάνι της βορειοανατολικής ακτής της Κίνας, απέναντι από τη χερσόνησο της Κορέας, είναι ένας παράξενος τόπος, όπου άντρες και γυναίκες εμπλέκονται σε αλλόκοτα πάθη, τόπος όπου επιβιώνει ακόμα η πίστη σε τιγρανθρώπους και, καθώς λέγεται, οι νεκροί βγαίνουν από τους τάφους τους τις θυελλώδεις νύχτες. Σ' αυτή, λοιπόν, την πόλη της ομίχλης και της βροχής, με το ετερόκλητο πλήθος των εφοπλιστών και των λαθρεμπόρων, των γραμματισμένων και των απατεώνων, των μαστροπών και των ποιητών, καλείται ο Δικαστής Τι να εξιχνιάσει τη σατανική δολοφονία του προηγούμενου Επιτρόπου του Πένγκ-λει. Καθώς όμως προσπαθεί να επιλύσει το μυστήριο αυτής της δολοφονίας, του καταγγέλλεται η εξαφάνιση μιας νιόνυμφης, ενώ ταυτόχρονα μια μυστηριώδης συνωμοσία, με παρακλάδια στα μέγαρα πλούσιων εφοπλιστών, σ' έναν πλωτό οίκο ανοχής και σ' έναν παλαιό στοιχειωμένο ναό, απειλεί την Αυτοκρατορία.