Η μάχη του Μαραθώνα : ιστορία και θρύλος : γενική επιμέλεια, οργάνωση Άννα Ενεπεκίδου, Μυρτώ Καρακωστάνογλου, Πόπη Τζωρτζάτου, Γιώργος Σταθακόπουλος (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2010)
Οι δύο κόσμοι: Η Περσική αυτοκρατορία και οι ελληνικές πόλεις στις παραμονές της μάχης του Μαραθώνα "Στις αρχές του φθινοπώρου του 490 π.Χ., στην πεδιάδα του Μαραθώνα, αυτοί που συγκρούστηκαν δεν ήταν απλώς ένα εκστρατευτικό σώμα και οι υπερασπιστές μιας ανεξάρτητης πόλης, αλλά δύο ολόκληροι κόσμοι, δύο διαφορετικοί τρόποι θέασης και ερμηνείας των πραγμάτων. Ο κόσμος των ελληνικών πόλεων και η Περσική αυτοκρατορία μετρούσαν ήδη μισό αιώνα επαφών -πολεμικών, διπλωματικών, εμπορικών ή πολιτισμικών. Ωστόσο, με το Μαραθώνα, ξεκινά μια περίοδος κατά την οποία οι επαφές αυτές θα πάρουν τη μορφή -αρχικά μόνο για τους Έλληνες, στη συνέχεια κα για τους Πέρσες- ενός αγώνα επιβίωσης και ανάγκης επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς τους. Οι Περσικοί πόλεμοι, ακόμη και μετά τις κατά καιρούς επίσημες απόπειρες λήξης τους, θα έχουν αφήσει μια υποθήκη ανεξόφλητων λογαριασμών και συνεχών αμοιβαίων παρεμβάσεων που δεν θα σταματήσουν, παρά μόνο με την οριστική πτώση της αυτοκρατορίας στα χέρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου." (από το κείμενο του βιβλίου) Περιέχονται τα κείμενα: - Εισαγωγικά - Οι δύο κόσμοι: η Περσική αυτοκρατορία και οι ελληνικές πόλεις στις παραμονές της μάχης του Μαραθώνα - Χρονολόγιο - Η μάχη - Τιμώντας θεούς και ήρωες - Η μάχη του Μαραθώνα στη μνήμη του σύγχρονου Ιράν - Η εικαστική έκφραση του Genius Loci - Ο αρχαίος Μαραθώνας: ο τόπος και η ιστορία των ανασκαφών - Παράρτημα κειμένων - Ενδεικτική βιβλιογραφία - Κατάλογος έργων έκθεσης - Κατάλογος εικόνων εκτός έκθεσης