Το μυστικό του δούλου : συνωμοσία στην αγορά της αρχαίας Αθήνας - Πίνη, Εύη (Ερευνητές : Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, 2009)
"Όταν ξεκίνησα να κουβεντιάζω με τον Χυτρίωνα, οι ιστορίες του με ξεκούραζαν και με διασκέδαζαν όπως με διασκέδαζαν οι μύθοι που μου έλεγε η γιαγιά μου σαν ήμουν παιδί. Πού να φανταστώ ότι θα έφτανα να ανακαλύψω την ύπαρξη ενός παλιού μυστικού;" Αθήνα, άνοιξη του 421 π.Χ. Ο Καλλίμαχος, ένας Αθηναίος βουλευτής, συναντά τυχαία τον Χυτρίωνα, το δούλο που εργάζεται στο μαγειρείο της Θόλου, στην Αγορά, εκεί όπου σιτίζονταν οι βουλευτές. Αρχίζουν να συζητούν και τότε ο βουλευτής διαπιστώνει ότι εκτός από νόστιμα φαγητά, ο Χυτρίων ξέρει να σερβίρει και νόστιμες ιστορίες. Ο Χυτρίων διηγείται στον Καλλίμαχο πώς πιάστηκε αιχμάλωτος στην πατρίδα του τη Θράκη και πουλήθηκε ως δούλος, πώς έφτασε στην Αθήνα και γιατί έγινε μάγειρας. Οι αφηγήσεις του διασκεδάζουν τον Καλλίμαχο μέχρι που ο βουλευτής καταλαβαίνει ότι ο Χυτρίων δεν είναι αυτό που φαίνεται, ένας αγαθός δούλος, αλλά ένας άνθρωπος που κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Ποιο είναι αυτό το μυστικό; Γιατί ο δούλος αρνείται πεισματικά να μιλήσει για αυτές τις "παλιές ιστορίες"; Ποιους προσπαθεί να προστατέψει; Τι είχε συμβεί στην Αγορά της Αθήνας σαράντα χρόνια πριν; Ο Καλλίμαχος δεν μπορεί να ησυχάσει αν δεν βρει τη λύση του μυστηρίου... Μετά το πρώτο βιβλίο της σειράς "Τα πορτρέτα του Φαγιούμ και η μυστηριώδης μις Τζούλια" της Σοφίας Γιαλουράκη, που βραβευτηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά για το 2008, το δεύτερο βιβλίο της σειράς μάς ταξιδεύει στην αρχαία Αθήνα στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. Μια ιστορία συνωμοσιών εκτυλίσσεται στην Αγορά της πόλης ανάμεσα στις παρατάξεις των δημοκρατικών και των ολιγαρχικών. Σε αυτές τις διαμάχες βρίσκεται μπλεγμένος ο Χυτρίων, ένας Θρακιώτης δούλος που εργάζεται ως μάγειρας στην Αγορά. Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα με φόντο την Αθήνα της κλασικής εποχής, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους νεαρούς αναγνώστες -μέσα από την πλοκή μιας ιστορίας μυστηρίου- να ανακαλύψουν πολλές πτυχές της ζωής στην αρχαία Αθήνα, από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και των θεσμών μέχρι την καθημερινή ζωή των κατοίκων (όπως η διατροφή και το εμπόριο). Στα περιθώρια του βιβλίου, παράλληλα με το αφηγηματικό κείμενο, υπάρχει επεξηγηματικό γλωσσάρι, ενώ στο τέλος του βιβλίου ένα εικονογραφημένο παράρτημα δίνει επιπλέον πληροφορίες για τις πολιτικές διαμάχες στην αρχαία Αθήνα, το θεσμό της δουλείας, τη λειτουργία της Βουλής των Πεντακοσίων και του Πρυτανείου κ.ά.