Φύλακες, γρηγορείται - Παπαμόσχου, Ηρώ, 1933- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή κύκνοι, 1998)
Μια εξαφάνιση είναι ο ιστός της ιστορίας. Ο παππούς Ιάσων εξαφανίζεται ενώ περιμένει τον εγγονό του, το μικρό Ιάσονα, να φτάσει για διακοπές στην Ελλάδα. Το γεγονός είναι περίεργο και ανεξήγητο, όπως περίεργος είναι και ο τρόπος που το νέο ταξιδεύει και μαθαίνεται...