Στον αγώνα για το ψωμί - Ellis, Deborah, 1960- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή περιστέρια, 2002)
Η Παρβάνα ανήκει στα προνομιούχα παιδιά του Αφγανιστάν. Και οι δυο γονείς της έχουν κάνει πανεπιστημιακές σπουδές. Τί γίνεται όμως όταν η οικογένεια μένει χωρίς αρσενικά μάλη; Οταν τελειώσουν οι λιγοστές οικονομίες, ποιος θα δουλέψει, αφού μόνο οι άντρες μπορούν να κυκλοφορούν έξω; Η Παρβάνα αγωνίζεται στα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής της να επιβιώσει μέσα σ'αυτές τις συνθήκες και να κρατήσει ζωντανούς τους δικούς της. Ο αγώνας της Παρβάνα δεν έχει τίποτε το ηρωικό, είναι ο αγώνας για το ψωμί.