Μαύρος Μακεδών - Σκρούμπελος, Θανάσης, 1944- (Σύγχρονη ελληνική πεζογραφία / Τόπος, 2010)
Σκηνικό του βιβλίου η Μακεδονία, λίγο πριν την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στα τρία βιλαέτια, της Θεσσαλονίκης, του Μοναστηρίου και των Σκοπίων, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και μουσουλμάνοι ενώ στη Θεσσαλονίκη Εβραίοι. Κοινός τόπος όλων: η αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού. Σ' αυτό το ιστορικό πλαίσιο δρουν οι τρεις βασικοί ήρωες του νέου μυθιστορήματος του Θανάση Σκρουμπέλου: ο Σελίμ, ο Μανόλης και ο Στόγιαν. Ο Σελίμ είναι μαύρος, καρπός του έρωτα μιας Θεσσαλονικιάς, κόρης του κρητικού εμπόρου κρασιών Σταυρακάκη, κι ενός μαύρου Οθωμανού καδή. Ο Μανόλης, συνομίληκος με τον Σελίμ, ζει με τον αγριμοκυνηγό θείο του στον Ψηλορείτη. Ο Στόγιαν είναι Βούλγαρος, συνομήλικος με τους άλλους. Συνεργάζεται στη δολοφονία του Σταυρακάκη και σε αντάλλαγμα οικειοποιείται το σπίτι και το οινοποιείο του δολοφονημένου. Ο φόνος του Σταυρακάκη, παππού του Σελίμ και εργοδότη του θείου του Μανόλη, συνδέει μοιραία τους τρεις συνομίληκους νέους. Αν και αγνοούν αυτή τους τη σχέση κάποια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι καθώς ο πόλεμος αλλάζει μέσα σε λίγους μήνες τα πάντα...